خارگ نیوز: مدیرکل دفتر نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست ارائه تجربیات مدیریت سبز دانشگاهها، مراکز آموزشی، پژوهشی و پارکهای علم و فناوری گفت: انتظارمان این است که رفتار دانشگاهیان، رفتار سبز باشد.
به گزارش خارگ نیوز، دکتر اسماعیلی در این نشست که امروز (سهشنبه) با حضور مجازی دکتر باقری قائم مقام وزیر علوم، دکتر نظرپور معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم و حضور مجازی برخی از روسا و معاونان اداری و مالی دانشگاهها برگزار شد، با اشاره به هدف این نشست که اشتراک تجربیات مدیریت سبز بود، گفت: دانشگاه محل تفکر و تحقیق و اخلاق و خانه محققان و متفکران است. دانشگاهی انرژی بیخود مصرف نمیکند، محیطزیست را تخریب نکرده و از تخریب محیطزیست نگران است.
وی در ادامه افزود: از دلایلی که این همه مشکلات زیستمحیطی و مسئله به وجود آمده است، پیشرفت تکنولوژی است. بشر از زمان پا گذاشتن به حیات، مضراتش زمانی است که پیشرفت تکنولوژی بیشتری داشته است. هرچه سرعت تکنولوژی بیشتر شده است، تخریبها بیشتر شده است. بنابراین ما مسئول جمعآوری آن هستیم.
دانشگاهیان همانگونه که پتانسیل بالایی دارند، مسئول جمعآوری این مشکلات در جامعه هستیم.
دکتر اسماعیلی با اشاره به اینکه انتظارمان این است که رفتار دانشگاهیان رفتار سبز باشد، گفت: ما هم به دنبال این هستیم و نگرانیمان این است که دانشگاهها کاری کنند همه فعالیتهای دانشگاهی از نظر پژوهشی برچسب سبز داشته باشد. یعنی اگر همکاری در دانشگاه، پژوهشی را انجام میدهد، نگران محیطزیست هم باشد.
مدیرکل دفتر نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت علوم در ادامه با اشاره به نتیجه این مبحث خاطرنشان کرد: همه عزیزانی که امروز جمع شدهاند، همه یک دلنگرانی دارند که آن را ارج مینهیم.
وی در ادامه ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهایی که در دانشگاهها صورت گرفته است، گفت: مشغول طراحی سامانه مدیریت سبز، سامانه جامع دارایی فیزیکی دانشگاهها، سامانه تراسبز هستیم. در حوزه مدیریت سبز حدود ۲۵۰ میلیارد ریال با کمک دانشگاهها و ستاد هزینه شده است که مطمئناً هزینههای دانشگاهها بسیار بیشتر از این است.
دکتر اسماعیلی همچنین در ادامه درباره حوزه فضای سبز افزود: حدود یک میلیون اصله نهال اضافه شده است. البته این درختها معمولی نیستند و مطالعهشده و سازگار با محیط زیست هستند. حدود یکهزار و ۱۸۴ هکتار نیز به فضای سبز دانشگاهها اضافه شده است.
وی در ادامه درخصوص مدیریت پسماند تصریح کرد: بخشنامههایی نیز برای حذف کاغذ و چاپ کاغذی ابلاغ شده است. همچنین دستورالعملهایی در مدیریت پسماند و مواد صادر شده است و در این راستا بین دانشگاه و شهرداری نیز تفاهمنامهای به امضاء رسیده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با سه دانشگاه صنعتی اصفهان، تربیت مدرس تهران و صنعتی شریف تفاهمنامهای در زمینه آموزش مبادله شده است که امیدواریم این آموزش در سطح جامعه باشد.
در ادامه این نشست جمعی از رؤسا و مسئولان دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور به ارائه گزارش فعالیتهای مدیریت سبز خود پرداختند.
دکتر انصاری، معاون اداری و مالی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن ارائه گزارشی از اقدامات مدیریت سبز این دانشگاه، از اقدامات سازمانی و ساختاری، آموزشی و فرهنگی و اجرایی و فعالیتهای سبزمحور یاد کرد.
وی همچنین به رتبه ۳۳۷ دانشگاه فردوسی مشهد در رتبهبندی گرین متریک از بین ۹۱۲ دانشگاه اشاره کرد و رتبه این دانشگاه در میان ۴۱ دانشگاه ایرانی را رتبه ۹ و امتیاز دانشگاه در سال ۲۰۲۰ را ۵۹۵۰، اعلام کرد.
دکتر مصلح، رئیس دانشگاه خلیج فارس که به صورت حضوری در این نشست حضور داشت نیز گفت: یکی از پروژه های عمده اجرای شبکه اسمارت گرید برق دانشگاه است که هوشمندسازی شبکه برق دانشگاه را بر عهده دارد. پس از اجرای این طرح شاهد کاهش یکچهارمی مصرف برق بودیم. همچنین هوشمندسازی پایش مصرف آب را از طریق اینترنت اشیاء دنبال میکنیم.
دکتر اعلمی آلآقا، رئیس دانشگاه رازی نیز در این نشست گفت: تا سال ۹۶ حدود ۱۵ هکتار فضای سبز داشتیم که در حال حاضر بالغ بر ۸۵ هکتار فضا را در اختیار داریم. در سال ۲۰۱۹ رتبه ۴۱۵ در رتبهبندی جهانی دانشگاه سبز را به دست آوردیم.
وی افزود: شاهد افزایش ۱۰۰۰ درصدی کاشت درخت بودیم. همچنین تکمیل ۱۰۰ درصدی تبدیل سیستم آبیاری سنتی به سیستم نوین قطرهای را اجرا کردیم. ۴ کیلومتر دیوار سبز با استفاده از ۳۶۰۰ اصله نهال را توسعه دادیم. برای نخستین بار درس زندگی سبز را در کشور با بیش از ۶۰۰ دانشجو راهاندازی کردیم. شاهد کاهش مصرف کاغذ با روش سامانهسپاری امور دانشگاه بودیم.
دکتر زمانیان، معاون اداری و مالی پژوهشگاه مواد و انرژی نیز که به صورت مجازی در این نشست حضور داشت گفت: نقشه راه مدیریت سبز پژوهشگاه در سال ۱۳۹۷ برای سال ۱۴۰۲ مطرح شد. سامانه آبگرمکنهای خورشیدی ۲ با ۵۵ کیلووات و نیروگاه فتوولتاییک ۷۵ کیلووات راهاندازی شد. به این ترتیب ظرفیت نیروگاه خورشیدی به ۲۵۰ کیلووات رسید.
وی تصریح کرد: همچنین سامانه پایش مصرف برق و گاز پژوهشگاه را ایجاد کردیم. طرح پایش کیفیت و مصرف آب پژوهشگاه نیز در دست اجرا است.
دکتر زراعت، رئیس دانشگاه کاشان در این نشست گفت: شورای مدیریت سبز از سال ۹۴ در این دانشگاه تشکیل شد که در طول این مدت ۷۵ طرح اجرایی در دانشگاه اجرا شد. نیروگاه یک مگاواتی تولید همزمان برق و برودت و حرارت کشور را تأسیس کردیم. مشکل شوری آب در مزارع پسته را رفع کردیم. موتورخانههای دانشگاههای منطقه را اصلاح کردیم که یکسوم مصرف گاز موتورخانهها کاهش یافت. طرح جداسازی آب از منابع نفت خام را در خارک اجرایی کردیم.
دکتر کریمی، رئیس دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان نیز به در گزارش خود به توسعه پوشش گیاهی دانشگاه اشاره کرد و گفت: ۲۴ هکتار باغ درختان گردو و بادام دانشگاه ایجاد کردیم همچنین ۲۵ هکتار باغ درختان صنوبر با ۳۰۰۰۰ اصله نهال صنوبر به علاوه درختان مثمر سیب، هلو و گلابی ایجاد کردیم. همچنین در فناوری نوین در آبیاری درختان و فضای سبز، سیستم یکپارچه آبیاری قطرهای را راهاندازی کردیم. در منابع انرژی تجدیدپذیر مورد استفاده در دانشگاه، صفحات خورشیدی و استفاده از سلولهای خورشیدی در تأمین برق را در دستور کار قرار دادیم. در مدیریت پساب تصفیهخانه فاضلاب با ظرفیت ۶۰ متر مکعبی را احداث کردیم.
در پایان نیز دکتر موسوی کوهپر، معاون پشتیبانی و منابع انسانی دانشگاه تربیت مدرس گفت: مدیریت جامع پسماند را در پردیس مرکزی دانشگاه اجرایی کردیم. برای مدیریت سبز دانشگاه حدود ۱,۰۰۰ میلیون ریال هزینه کردیم که در حال حاضر ۱۶ میلیون عایدی برای دانشگاه داشته است که باید توازن این هزینهها را برقرار کنیم.