کد خبر : ۷۷,۴۸۰
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ ۱۱:۴۸
مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به نقش مهم ماماها در نظام سلامت، بیکاری را از مهمترین مشکلات این قشر برشمرد.
شیوا کاظمی به مناسبت روز ماما(۱۵ اردیبهشت) در گفت و گو با ایسنا، گفت: در حال حاضر نزدیک به ۹۸۰ ماما در استان فعالیت دارند که از این تعداد حدود ۴۰۰ نفر در بخش بهداشت و مابقی در حوزه درمان کار می‌کنند. البته در کنار آنها تعدادی ماما نیز داریم که در بخش خصوصی فعالیت کرده و یا دارای مطب هستند.
 
وی با بیان اینکه ماماها در سه بخش بهداشت، درمان و آموزش ارائه خدمات می‌دهند، یادآور شد: طیف تحصیلی ماماها نیز از کارشناسی تا دکترای تخصصی بهداشت باروری و دکترای تخصصی مامایی است.
 
کاظمی بیکاری را یکی از مهمترین مشکلات ماماها برشمرد و افزود: با توجه به اینکه آمار دقیقی از جمعیت فارغ‌التحصیلان مامایی نداریم، امکان اعلام دقیق ماماهای بیکار در کرمانشاه وجود ندارد، اما در کل کشور برآورد می‌شود بیش از سه هزار مامای بیکار داشته باشیم.
 
مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه ماماها در بخش‌های محدودی از جمله بلوک زایمان، بارداری‌های نیازمند مراقبت ویژه و یا بخش نوزادان سالم امکان ارائه خدمات دارند، افزود: این امر بر تعداد بالای ماماهای بیکار اثرگذار است.
 
وی از تاثیر قابل توجه بیکاری ماماها بر عدم اقبال به تحصیل در این رشته دانشگاهی نیز یاد کرد و ادامه داد: زمانی مامایی بعد از رشته‌های پزشکی از پُرتقاضاترین رشته‌ها به شمار می‌رفت و تحصیل در این رشته رتبه بالایی را نیز در کنکور نیاز داشت، اما اکنون شرایط اینگونه نیست و حتی در مقطعی دانشگاه آزاد اقدام به پذیرش در رشته مامایی بدون کنکور کرد که به جهت تخصصی بودن کار مامایی به این موضوع اعتراض کردیم.
 
به گفته کاظمی، اکنون رقبت برای ورود به رشته‌های دیگر مانند پرستاری بسیار بیشتر از مامایی است.
 
مامایی، اثرگذار بر اصلی‌ترین شاخص‌های توسعه کشور
 
مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از اهمیت کار مامایی نیز یاد کرد و ادامه داد: اگرچه همکاران ما در سایر حوزه‌ها از جمله پرستاری و... نیز زحمت زیادی می‌کشند، اما بسیاری از شاخص‌های مهم که با توسعه کشور نیز مرتبط است، از جمله سه شاخص اصلی سلامت، شاخص سلامت مادران باردار و شاخص حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به فعالیت ماماها بستگی دارد و ماماها بار این سه شاخص مهم و اساسی را به دوش می‌کشند.
 
وی تاکید کرد: البته پس از ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سال ۱۴۰۰ وضعیت استخدام و اشتغال ماماها کمی بهتر شده، زیرا بر اساس این قانون باید در هر زایشگاه به ازاء هر دو مادر باردار یک ماما وجود داشته باشد.
 
کاظمی با بیان اینکه ماماها برای زایمان طبیعی آموزش دیده‌اند، تاکید کرد: در کشورهای پیشرفته حتی پزشکان متخصص زنان و زایمان نیز پیش ماماها دوره‌های زایمان طبیعی را طی می‌کنند، اما در کشور ما خیلی به این دانش ماماها توجه نمی‌شود.
 
وی اظهار کرد: به علاوه ماماها در حوزه بهداشت جنسی، کمک به پیشگیری از بیماری‌های منتقله از راه جنسی، آموزش و آگاهی دادن به جامعه خصوصا جوانان و نوجوانان بسیار اثرگذار هستند.
 
چرا مردم به جای ماما سراغ پزشک زنان می‌روند؟
 
مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه درباره اینکه چرا افراد برای بررسی اولیه مشکلات و یا خدمات زنان ابتدا سراغ ماماها نمی‌روند تا در صورت لزوم در گام بعدی به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنند، گفت: ما تنها حرفه‌ای بودیم که مجوز مطب داشتیم، اما بیمه‌ها با ما قرارداد نمی‌بستند و از همین رو مردم هنگام مراجعه به ماما باید نسخه‌های خود را نیز آزاد و با هزینه زیاد تهیه می‌کردند. وقتی که هزینه مراجعه به پزشک متخصص با بیمه با مراجعه به ماما بدون بیمه برابری می‌کرد، افراد مراجعه به پزشک را ترجیح دادند.
 
وی اظهار کرد: اگرچه اکنون بیمه‌ها با ماماها قرارداد دارند، اما به دلیل شرایطی که در آن زمان وجود داشت بازار کار را از دست دادیم.
 
کاظمی درباره اینکه اکنون برخی پزشکان زنان و زایمان در مطب خود از حضور یک ماما هم استفاده می‌کنند، گفت: اگرچه این موضوع طی سال‌های اخیر جا افتاده، اما پزشکان ترجیح می‌دهند سراغ ماماهای با تجربه که سابقه کار دارند بروند تا ماماهایی که تازه فارغ‌التحصیل شده‌اند. از همین رو بیشتر ماماهایی که در مطب‌های پزشکان زنان و زایمان کار می‌کنند کسانی هستند که در سایر مراکز نیز مشغول فعالیت می‌باشند.
 
مردم از مزایای «ماما همراه» بی‌خبرند
 
مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه بخشی از ماماها نیز می‌توانند به عنوان مامای همراه در زایمان طبیعی مادران را همراهی کنند، گفت: اگرچه این موضوع طی سال‌های اخیر تا حدودی جا افتاده، اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم و مردم به طور کامل از مزایای آن آگاهی ندارند.
 
وی ادامه داد: حضور یک فرد آگاه و همراه در کنار مادران باردار حین فرآیند زایمان طبیعی بسیار اثرگذار است. مامای همراه با روش‌هایی مانند ماساژ، ورزش، حمایت روحی و... به کنترل درد در مادران و تسهیل زایمان آنها کمک می‌کند، بگونه‌ای که میزان رضایت از مامای همراه بیش از ۹۰ درصد است.
 
کاظمی با بیان اینکه در بسیاری از موارد مادران باردار با شرکت در کلاس‌های بارداری با ماماهای همراه قرارداد می‌بندند، عنوان کرد: در کرمانشاه پنج مرکز و دو مرکز نیز در پاوه و جوانرود در زمینه مشاوره مامایی داریم، اما با توجه به شرایط اقتصادی مردم، مادران باردار حضور در کلاس‌هایی که رایگان برگزار می‌شود را به حضور در کلاس‌های مراکز مشاوره ترجیح می‌دهند.
 
جای خالی ماماها در بحران
 
مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بخش دیگری که ماماها باید در آن به کار گرفته شوند را شرایط بحران و حضور رسمی در تیم‌های بحران برای ارائه خدمات به مادران باردار دانست که متاسفانه مورد توجه قرار ندارد.
 
کاظمی تاکید کرد: این در حالیست که در شرایط بحران موارد زیادی داریم که مادران باردار دچار خونریزی و یا پارگی کیسه آب می‌شوند و حضور فرد متخصص و آموزش دیده در کنار آنها می‌تواند بسیار اثرگذار باشد.
 
به گفته کاظمی، ماماها در شرایط بحرانی علاوه بر زنان باردار می‌توانند به سلامت زنان و دختران نیز کمک کنند.
 
انتهای پیام
 

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید