رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: یک ماما، نیروی توانمند سطح اول نظام سلامت است و در تمام دنیا از این نیرو استفاده بهینهای میشود و برای جوانی جمعیت و رسیدن به اهداف و شاخصهای زایمانهای طبیعی هم باید روی ماماها سرمایهگذاری شود تا منجر به بارداریهای سالم و نسل سالمتری برای کشور شوند.
زهرا عباسپور در گفتوگو با ایسنا با اشاره به روز ملی جمعیت (۳۰ اردیبهشتماه) اظهار کرد: در حال حاضر چالش مهم کشور، جمعیت است و یکی از راه حلهای مهم این موضوع سرمایهگذاری روی ماماها است.
به گزارش ایسنا، وی افزود: قانون جوانی جمعیت، ماما را مرکز خدمات جوانی جمعیت قرار داده است. بیمه درمانی ماماها حل شده است اما بحث بیمه تامین اجتماعی ماماها در حال پیگیری است. همچنین در این قانون در بحث تامین نیروی انسانی و استخدام ماماها تاکید شده است.
نقش ماماها در بهبود ساختار جمعیتی
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: یک هزار و ۲۴۶ ماما در مراکز بهداشتی و درمانی خوزستان که حدود ۵ میلیون نفر جمعیت دارد، شاغل هستند؛ این تعداد ماما برای این جمعیت کافی نیست و با توجه به نقشهای مختلف ماما باید ماماهای بیشتری استخدام شوند، زیرا در حال حاضر تنها به نقش زایمانی و ارائه خدمات بهداشتی ماماها توجه میکنند.
وی عنوان کرد: قرار است ۶۰۰ ماما در استان خوزستان استخدام شوند اما این روند مقداری کند انجام میشود و امیدواریم این مشکل حل شود.
عباسپور گفت: در قانون جوانی جمعیت در همه عرصههای بهداشتی و درمانی و آموزشی نقش ماماها در بهبود ساختار جمعیتی مورد تاکید قرار گرفته است.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در دوران کرونا یک سری رشتهها مانند پرستاری و پزشکی پررنگ تر شد و جایگاه پرستاری ارتقا یافت، اما اکنون بحث جوانی جمعیت فرصتی است تا ماماها هم خود را در عرصههای مختلف نشان دهند و مطالبهگر باشند.
لزوم پیشگیری از سزارینهای غیرضروری و کاهش نرخ جمعیت
عباسپور بیان کرد: اگر در قالب این قانون خوب در خصوص ماماها سرمایهگذاری شود، بیش از ۹۰ درصد زایمانها طبیعی انجام میشود و از سزارینهای غیر ضروری و کاهش نرخ جمعیت پیشگیری میشود.
وی افزود: اگر در مراکز بهداشتی ماماهای بیشتری به کارگیری شوند و ماما کار تخصصی خود را انجام دهد، میتواند با ارائه مشاوره پیش از ازدواج، تشویق به ازدواج به موقع و فرزندآوری، تشویق به فرزندآوری، تشویق به ازدواج و فرزندآوری در سنین پایین، در سنین مدرسه، نوجوانی و جوانی خدمات خود در زمینه جوانی جمعیت را انجام دهد.
کمبود ماماها در سیستم بهداشتی
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: به دلیل به کارگیری نشدن ماماها در برخی جاها و کمبود ماماها در سیستم بهداشتی، برنامهریزی مدونی برای آگاهیبخشی به نوجوانان و جوانان انجام نمیشود و بیشتر اطلاعات نوجوانان و جوانان از طریق رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی تامین میشود که اغلب، اطلاعات غلط و ناصحیح و آسیبزننده به جوانان هستند.
عباسپور عنوان کرد: ماما می تواند در مراکز بهداشتی و حتی حضور در مدارس نقش خیلی خوبی برای ارائه اطلاعات صحیح و آموزشی برای پیشگیری از رفتارهای پرخطر، تغییر انگیزه و باور افراد، تشویق به ارتباط سالم از طریق ازدواج بهنگام و مشاوره سلامت و فرزندآوری به زوجین ایفا کند.
وی با بیان اینکه باید کلاسهای آمادگی زایمان کیفیت بیشتری داشته باشد، افزود: در حال حاضر ماماها از ابتدای دوران بارداری، مادر را به زایمان طبیعی تشویق میکنند اما این کافی نیست و ماماهای آموزش دهنده در این زمینه کم هستند.
لزوم آموزش پیشگیری از ناباروری
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به تغییر اصلاح باورهای دختران از سنین نوجوانی در زمینه زایمانهای طبیعی گفت: بخش مهمی در مساله جمعیت مربوط به ناباروری است و ماما میتواند در آموزش پیشگیری از عفونتها و عوامل ایجاد ناباروی و ... نقش تاثیرگذاری داشته باشد.
سرمایهگذاری روی ماماها برای جوانی جمعیت
عباسپور بیان کرد: یک ماما، نیروی توانمند سطح اول نظام سلامت است و در تمام دنیا از این نیرو استفاده بهینهای میشود. برای جوانی جمعیت و رسیدن به اهداف و شاخصهای زایمانهای طبیعی باید روی ماماها سرمایهگذاری شود تا منجر به بارداریهای سالم و نسل سالمتری برای کشور شوند.
وی افزود: پیشنهاد میشود برای خوشایندسازی زایمان، به اندازه کافی ماما استخدام شود، به گونهای که هر دو مادر، یک ماما داشته باشند. اگر این موضوع که در قانونی جوانی جمعیت دیده شده اجرا شود، خیلی خوب است.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: همچنین با وجود اینکه ماما کار سخت و پراسترس زایمان را انجام میدهد اما دریافتی درستی از زایمان ندارد، بنابراین پیشنهاد میشود کارانه و تعرفه زایمان ماما به اندازه کافی در نظر گرفته شود.
عباسپور بیان کرد: بسیاری از همکاران ما در کلینیکها کار میکنند و باید پوشش بیمهای برای آنها در نظر گرفته شود. برای سلامت باروری دختران و زنان، هر خانواده به یک مامای خانواده نیاز دارد و نمیشود یک ماما تمام مسائل یک خانواده را پوشش دهد.
وی افزود: برای رسیدن به اهداف توسعه شامل کاهش مرگ و میر مادران و عوارض بارداری و زایمان مانند سایر کشورها باید سرمایهگذاری روی ماما انجام شود و این سرمایهگذاری، مقرون به صرفه و موثر است.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عنوان کرد: همچنین همکاری پزشک متخصص زنان و ماما باید منسجمتر شود. ما ناگزیر به همکاری تیمی هستیم و باید همه با هم و مادرمحور کار کنیم.
وی با تاکید بر لزوم توانمندسازی مامایی به ویژه در امر زایمان طبیعی و انتقال تجربهها و استفاده از توانمندی دیگر کشورها در این زمینه گفت: در وزارت بهداشت مشاور امور مامایی داشتیم، اما چون پست سازمانی نداشت حذف شد. مطالبه دیگر این است که برنامهریزی و سیاستگذاری مامایی به دست ماماها انجام شود.
عباسپور بیان کرد: امیدواریم چالشهای موجود با حمایت از ماماها حل شود و انگیزه برای تحمل سختیهای زایمان طبیعی و ارائه خدمات بیشتر حاصل شود.
انتهای پیام