کد خبر : ۳,۷۹۹
۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۱۸:۲۰
عراق به ترمینال نفتی جزیره خارگ حمله کرد
خارگ نیوز: حمله هواپیماهای پیشرفته سوپراتاندارد فرانسوی عراق براثر تحریک دولتمردان وقت آمریکا، به جزیره مهم و نفتی خارک در خلیج فارس در روز25 اردیبهشت 1367 موجب وارد آمدن خسارات سنگین به تاسیسات نفتی کشورمان شد.
به گزارش خارگ نیوز، در ادامه حمایت‏های آمریکا از رژیم متجاوز بعث عراق در حمله به ایران، سازمان جاسوسی آمریکا 'سیا' اطلاعات محرمانه ایران را که از طریق ماهواره‏ های جاسوسی به دست آورده بود، در اختیار عراق قرار می‏داد.

مقامات جاسوسی آمریکا در دیدارهای خود با مسؤولان عراقی، آنان را تحریک می‏کردند که از برتری ظاهری نیروی هوایی خود به دلیل در اختیار داشتن انواع سلاح های پیشرفته هوایی و ضد هوایی، بیشتر استفاده نمایند و هدف‏های اقتصادی ایران را که عموماً شامل تاسیسات نفتی و برق می‏شد، زیادتر و دقیق‏تر بمباران کرده و آنها را از بین ببرند.

چرا که برآورد سازمان سیا نشان می‏داد که تعداد هواپیماها، تانک‏ها و موشک‏های عراق، چند برابر ایران است و درنهایت براثر تحریک آمریکا، حمله هواپیماهای پیشرفته سوپراتاندارد فرانسوی عراق به جزیره مهم و نفتی خارک در روز 25 اردیبهشت 1367 موجب وارد آمدن خسارات سنگین گردید و به گفته رسانه های خارجی، قدرت صدور نفت آن جزیره را از 90 درصد کل صادرات نفتی ایران به کمتر از 50 درصد تقلیل داد.

هدفی که عراق به عنوان هدف اصلی برای شروع جنگ به ایران دنبال می‌کرد؛ بحث انقلاب و شکست آن و جلوگیری از صادر شدن آن بود که در آن مقطع زمانی خیلی روی آن بحث می‌شد، اما به دنبال این هدف، اهداف کوچکتری هم در برنامه کاری خودش داشت، از جمله بحث جدا کردن خوزستان یا بحث خرمشهر، بحث قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر یا مرز دریایی در رودخانه اروندرود و یکی از مهم‌ترین اهداف فرعی عراق رهایی از انسداد ژئوپولیتیکی ( محاصره دریایی ایران در خلیج فارس ) در منطقه بود.

از آوریل ۱۹۸۵ (فروردین ۱۳۶۴) حملات عراق با شدت و قدرت بسیار بیشتر همراه شد و تأسیسات جزیره خارک هدف اصلی حملات هوایی جنگنده‌های عراقی شد.

در پی حملات ماه‌های اولیه خسارت‌های بسیار سنگینی به پایانه‌های نفتی جزیره خارک وارد شد، به طوریکه مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی از اشراف اطلاعاتی هواپیماهای عراق به وضعیت دفاع هوایی این منطقه به شدت گلایه کرد.

بعد از سال ۱۹۸۴ ایران تلاش کرد برای مقابله با حملات و فشارهای عراق و متحدانش از حق حاکمیت ایران بر تنگه هرمز استفاده کند و نظارت بیشتری بر عبور و مرور کشتی‌ها داشته باشد تا مانع از رسیدن کمک‌های تسلیحاتی به ارتش صدام شود.

این کار مداخله مستقیم نظامی کشورهای غربی علیه ایران را به دنبال داشت. در نهایت تهران اعلام داشت:اگر ما از صادرات نفت محروم شویم تمامی خلیج فارس محروم خواهند شد.

حماسه های افسران و درجه داران نیروی دریایی در هشت سال دفاع مقدس در موضوعاتی همچون عملیات مروارید، جنگ نفت کش‌ها، حماسه موشک انداز جوشن، چگونگی برقراری امنیت در منطقه دریایی کشور در مقابل تجهیزات و اطلاعاتی دشمن، نحوه اسکورت برای ۱۰ هزار کشتی تجارتی و نفت کش در ۸ سال جنگ و شرح دلایل حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران در خلیج فارس در کنار رشادت های رزمندگان اسلام طی این دوران همه اشاره به مقاومت ایران اسلامی در برابر تهاجمات حزب بعث عراق به نمایندگی از قدرتهای جهانی علیه
از آوریل ۱۹۸۵ (فروردین ۱۳۶۴) حملات عراق با شدت و قدرت بسیار بیشتر همراه شد و تأسیسات جزیره خارک هدف اصلی حملات هوایی جنگنده‌های عراقی شد.
کشورمان دارد.

پیش از واقعه حمله هوایی به تاسیسات نفتی خارک هم در سال چهارم جنگ ( 1363 ) که جنگ در منطقه خلیج‌فارس به گونه دیگری رقم می خورد ، قدرتهای جهانی برای محاصره نفتی ایران برنامه ریزی هایی کرده بودند.

تنها در یک مقطع دو ساله، کشورهای کویت، ایالات متحده آمریکا، اردن و آفریقای جنوبی در یک همکاری تنگاتنگ، نفت خام هدیه شده از سوی کویت را در نفت‌کش‌های با پرچم آمریکا بارگیری کرده و به آفریقای جنوبی منتقل می‌کردند و آفریقای جنوبی در عوض سوخت مورد نیاز عراق را به بندری در اردن تحویل می‌داد.

در آن زمان جزیره خارک در جنوب ایران به عنوان پایانه اصلی صدور نفت کشورمان توسط هواپیماهای پیشرفته‌ای که فرانسه به عراق تحویل داده بود، بمباران می شد و به این ترتیب ایران وارد جنگ دریایی به نام جنگ نفت‌کش‌ها نیز شد.

طرف عراقی تنها در طول سال ۱۳۶۳ دست به حمله به ۳۳ نفت‌کش زد که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز با حملاتی به این عمل واکنش نشان داد.

** برای اولین بار در تاریخ، بلوک شرق و غرب در جهت تامین تجهیزات جنگی عراق با هم متحد شدند.

به نقل ازحبیب الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش کشورمان، ما آن زمان بلوک شرق و غرب داشتیم و اینها کاملاً باهم در تضاد بودند، چه اتفاقی افتاد که کاملاً باهم متحد شدند و در جهت تأمین تجهیزات عراق وارد شدند.

وی پیش از این در گفت وگو با رسانه ها افزود:۹۰ درصد صادرات و واردات از طریق دریا انجام می‌شد، وقتی در روز ۷ آذر سال ۵۹ عراق محاصره دریایی شد، یعنی تجارتش کامل قطع شد، پس پول و درآمد ارزی اش باید از کجا باشد که بتواند یک جنگ با پشتیبانی اقتصادی داشته باشد؟ اگر حتی ذخیره داشت هم باز بیشتر از شش الی نه ماه نمی‌توانست تأمین کند. میلیاردها دلار عربستان و کویت به عراق دادند.

**کمک تسلیحاتی و اطلاعاتی غرب به عراق در جنگ علیه ایران

بر طبق گزارش های موجود، آمریکا و کشورهای اروپایی برای متوقف کردن گسترش انقلاب اسلامی به جهان عرب، به خصوص حوزه خلیج فارس که بزرگ ترین تأمین کننده منافع آنان در خاورمیانه است، تمام تلاش و قوای فکری و نظامی خود را در این راه منسجم کردند، تا جایی که حتی در تجهیز و تشویق عراق به استفاده از سلاح های کشتار جمعی و شیمیایی از اقدامی فروگذار نکردند.

در همین رابطه سازمان ملل متحد طی گزارشی به کمک های کشورهای غربی به برنامه های تسلیحاتی عراق اشاره می کند و می نویسد: عراق تسلیحات خود را از 150 شرکت آلمانی، آمریکایی و انگلیسی تهیه کرده است.

بر اساس گزارش رسانه ها، دولت عراق از سال 1975 میلادی توسط 80 کمپانی آلمانی، 24 شرکت آمریکایی و حدود 12 شرکت انگلیسی و چند شرکت سوئیسی، ژاپنی، ایتالیایی، فرانسوی، سوئدی، برزیلی و آرژانتینی تجهیزات دریافت کرده است.
نخستین اقدام آمریکا در حمایت آشکار از صدام حذف نام عراق از فهرست کشورهای مظنون به حمایت از تروریسم بین المللی در فروردین ماه سال 1361 بود تا از این پس عراق استحقاق دریافت کمک های ایالات متحده را داشته باشد. آمریکا به پیشنهاد ویلیام کیسی (رئیس وقت سیا)، تحویل بمب های خوشه ای به عراق را در اولویت قرار داد.

شبکه تلویزیونیABC آمریکا در برنامه ای اعلام می کند که صدام حسین از یک شرکت آمریکایی به نام «آل کولاک» در بالتیمور، بیش از 500 تن ماده شیمیایی به نام «فیودی گلیکول» خریداری کرده که این ماده در صورت مخلوط شدن با اسید کلریدریک به گاز خردل
بعد از سال ۱۹۸۴ ایران تلاش کرد برای مقابله با حملات و فشارهای عراق و متحدانش از حق حاکمیت ایران بر تنگه هرمز استفاده کند و نظارت بیشتری بر عبور و مرور کشتی‌ها داشته باشد تا مانع از رسیدن کمک‌های تسلیحاتی به ارتش صدام شود.
تبدیل می شود.

فرانسه در ژانویه 1981، تحویل 60 فروند میراژ F1 مجهز به موشک را که پیشتر به عراق متوقف شده بود از سر گرفت. همچنین در سال 1982 (1361) به دنبال خروج دیپلمات های فرانسه از تهران این کشور اقدام به تحویل پنج فروند هواپیمای سوپر استاندارد مجهز به موشک های اگزوست به عراق کرد. در سال 1986 سازمان های اطلاعاتی فرانسه برآورد کردند که اگر فرانسه سه هفته از ارسال کمک به عراق خودداری کند این کشور شکست خواهد خورد.

درست چند روز پیش از حمله صدام به ایران، عراق اعلام کرد که ایتالیا را به عنوان شریک عمده و اصلی خود برای تجهیز نیروی دریایی عراق و تربیت پرسنل عراقی انتخاب کرده است. همچنین مقرر شد 1200 افسر نیروی دریایی عراق در ایتالیا دوره ببینند. این ترجیح دادن ایتالیا بر فرانسه و شوروی ( سابق ) یک دلیل استراتژیک داشت نه فنی؛ عراق می خواست باشگاه حامیان بین المللی خود را توسعه داده و آن را تقویت کند.

در سال 1987 (1366) برنامه های تسلیحاتی عراق شتاب بی سابقه ای پیدا می کند.

شرکت های بزرگ تولیدکننده باروت جنگی در اروپا که شامل 13 شرکت از کشورهای سوئد، هلند، ایتالیا، بلژیک، سوئیس، آلمان، فرانسه، اسکاتلند و فنلاند می شدند تمام تلاش خود را برای جلوگیری از توقف جنگ به کار بردند، چرا که به برکت این جنگ چرخ کارخانه های آنها سرعت بیشتری می گرفت.

در ژوئن 1982 صدام تصمیم گرفت برنامه پرهزینه ساخت شبکه پناهگاه های زیرزمینی را به اجرا بگذارد تا بتواند منابع استراتژیک خود را از خطر حملات هوایی مصون بدارد. بر این اساس شرکت های انگلیسی طرحی را ارائه کردند که به موجب آن برای 48 هزار سرباز پناهگاه امن ساخته می شد.

هر پناهگاه تونل پولادین داشت و می توانست تا 1200 نفر را در خود جای دهد. یکی از آنها در کنار کاخ ریاست جمهوری بنا شده بود و پر از تجهیزات الکترونیکی، کامپیوتر،تله پرینت و شبکه های ارتباطی بود و دفتر صدام را با تمام نقاط عراق در تماس دائم قرار می داد. حفاظت از این پناهگاه به گونه ای بود که اگر کسی به داخل آنها رخنه می کرد دوربین های ویدیوئی او را می دیدند و مسلسل های خودکار نصب شده بر روی دیوار ها بر سر و روی او گلوله می باریدند.

در راستای همین همکاری ها شرکت مارکنی انگلیس فرستنده های مایکروویو نظامی در اختیار عراق قرار داد و شرکت راکال نیز متعهد شد تا کارخانه تولید پیشرفته ترین رادیوی نظامی جهانرا به نام جاگوار در عراق احداث نماید.

**کمک های کشورهای منطقه به عراق در طول جنگ تحمیلی

بر اساس نوشته کتاب سیری در جنگ ایران و عراق، منتشر شده در مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،بسیاری از کشورهای عربی با استفاده از برخی تعبیرها و تفسیرها از جمله اظهارنظر ملک حسین، شاه سابق اردن در سال ‌۱۹۸۰ میلادی که گفته بود، ”عراق کشور عربی و برادر ماست که نباید مورد هیچ‌گونه تهدید خارجی قرار گیرد و یا آسیبی از هر منبع که باشد به آن برسد“ و همچنین اعمال فشارهای سیاسی و نظامی از سوی آمریکا، سیل کمک های نظامی‌شان را به عراق در طی هشت سال جنگ علیه ایران سرازیر می‌کردند.

بی شک بررسی میزان این کمک ها و پرداختن به آمار و ارقام موجود در این زمینه از واقعیتهای تلخی پرده بر می‌دارد که گذشته از هر چیز میزان اعمال نفود و فشار آمریکا بر کشورهای عربی را به خوبی نشان می‌دهد. با توجه به منظری جدید در خصوص عوامل پشت پرده این جنگ، از جمله حضور قدرتمند نظامی و مالی جهان عرب در پشت عراق در قالب ارسال کمکهای نظامی و همچنین فروش تسلیحات پیشرفته‌ی نظامی و همچنین کمک‌های مالی به این کشور، بیش از پیش عدم وجود توازن نظامی در این جنگ و نابرابری تسلیحاتی در آن زمان جزیره خارک در جنوب ایران به عنوان پایانه اصلی صدور نفت کشورمان توسط هواپیماهای پیشرفته‌ای که فرانسه به عراق تحویل داده بود، بمباران می شد و به این ترتیب ایران وارد جنگ دریایی به نام جنگ نفت‌کش‌ها نیز شد.
موجود میان عراق و ایران را به روشنی نمایان می‌سازد.
کمک های کویت وعربستان به عراق کشورهای عربی به ویژه کویت و عربستان با ارسال کمک‌های مالی و نظامی شان به عراق بخشی از هزینه‌های این کشور را در دوران جنگ تحمیلی علیه ایران متحمل می‌شدند. برابر گزارش محرمانه‌ای که در آن مقطع زمانی منتشر شد، دو کشور یاد شده در مجموع ‌۲۵ تا ‌۵۰ میلیارد دلار را به صورت قرض یا وام بلاعوض در اختیار عراق قرار دادند.

کمک های اردن به عراق ، پس از کنفرانس سران کشورهای عربی در بغداد و تونس، روابط بین عراق و اردن روز به روز نزدیکتر و عمیق‌تر شد؛ تا آنجا که ملک حسین صراحتا به نفع عراق و علیه ایران موضع‌گیری کرده و با کمک های سیاسی، اقتصادی و نظامی فراوان‌اش از جمله اعطای وامهای چند میلیون دلاری به عراق، حمایت و پشتیبانی‌اش را از این کشور اعلام کرد.

در طول جنگ هشت ساله بین ایران و عراق، تنها سیستم حمل و نقل به عراق از طریق اردن صورت می‌گرفت. در این چهارچوب شبکه‌ی حمل و نقل وسیعی بین دو کشور ایجاد شد و بندر عقبه این کشور برای حمل و نقل سلاح و تجهیزات نظامی سبک و سنگین در اختیار عراق قرار گرفت.

پس از 8 سال دفاع در دوران دفاع مقدس و رشادت های رزمندگان و مقاومت مردم در برابر حملات ددمنشانه نیروهای بعث عراق با حمایت همه جانبه استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا، در نهایت در روز ۲۷ تیر ۱۳۶۷ به دنبال پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل از سوی ایران، جنگ هشت ساله میان ایران و عراق رسماً به پایان رسید.

این قطعنامه روز اول مرداد ۱۳۶۶ از سوی سازمان ملل صادر و در ۲۷ تیر ۱۳۶۷ از سوی ایران پذیرفته شد و در ۲۹ تیر ۱۳۶۷ به اتفاق آرا به تصویب نهایی رسید.

به مناسبت پذیرش قطعنامه 598 و نیز فرارسیدن سالگرد کشتار خونین مکه امام خمینی پیام مفصل و مبسوطی خطاب به ملت ایران صادر کردند.

به نقل از سایت اطلاع رسانی موسسه تنظیم و نشرآثار حضرت امام خمینی (س)، در بخشی از این پیام ، امام خمینی ضمن حمله شدید به آمریکا و ایادیش در منطقه و ضمن برشمردن فلسفه حج ابراهیمی ، مسلمانان جهان را دعوت به مبارزه همه جانبه با ابرقدرت‏ها و ایادی آنها کردند. امام خمینی درباره پذیرش قطعنامه 598 فرمودند: «قبول قطعنامه که حقیقتاً مساله بسیار تلخ و ناگواری برای همه و خصوصاً برای من بود، این است که من تا چند روز قبل معتقد به همان شیوه دفاع و مواضع اعلام شده در جنگ بودم و مصلحت نظام و کشور و انقلاب را در اجرای آن می دیدم ولی به واسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلاً خودداری می کنم ، و به امید خداوند در آینده روشن خواهد شد، و با توجه به نظر تمامی کارشناسان سیاسی و نظامی سطح بالای کشور... .با قبول قطعنامه و آتش بس موافقت نمودم ».

** توجه به سیاست های نظام جمهوری اسلامی

باتوجه به اهداف و سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران ، خط مشی و چشم اندازی که انقلاب اسلامی برای ما تعیین کرده که همه در جهت اعتلای حق و شرافت و انسانیت و بزرگی انسان و حمله نکردن به دیگران و برادری و برابری حرکت ‌کنیم پس دفاع از مظلوم، ایستادگی در مقابل استکبار و نهراسیدن از هیمنه‌های پوشالی استکبار جهانی در ابعاد مختلف، جزء ارزش‌های کاری همه مردم ایران است.
در طول دوران دفاع مقدس و بعد از جنگ این خط فکری و ارزش‌ها بر نظام ما حاکم بوده است ، در جنگ دوست و دشمن خود را شناختیم و این را باید مبنای آینده و پیشرفت انقلاب اسلامی ایران قرار دهیم و با توجه به همین دشمن شناسی و تهدید شناسی است که باید بدانیم دشمن در برنامه‌ریزی علیه اهداف انقلاب اسلامی هیچوقت دست از سیاست هایش برنمی‌دارد.
کلیدواژه ها: جنگ ایران و عراق 

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید